Van Kreta tot Istanbul

 

Ja, nog steeds een beetje op vakantie, maar eigenlijk een groot deel van de tijd aan het werk. WFH is in ons geval - Werk vanuit vakantie en nog veel meer plezier.


Ik was het eiland Kreta aan het vergelijken met het eiland Bali... beide zijn voor de economie sterk afhankelijk van toerisme en beide eilanden trekken jaarlijks ongeveer 4 miljoen bezoekers.
Welke is de grootste per gebied? Kreta is wat groter. Welke heeft de grootste bevolking? De bevolking van Kreta is slechts ongeveer 700.000, terwijl Bali ongeveer 4,5 miljoen heeft.. Heel verschillende plaatsen, en toch enkele dingen gemeen - een bloeiende handwerkindustrie die is opgebouwd om de toeristen te dienen, maar ook wordt geëxporteerd. Op Bali werken sommigen naar schatting tot 1 miljoen mensen in de creatieve ambachtelijke industrie, zeker bijna elke (fatsoenlijke) cadeauwinkel in de westerse wereld heeft iets uit Bali of Indonesië in voorraad. Op Kreta niet zo veel.. er is echter een bloeiende cosmetica- en huidverzorgingsindustrie, natuurlijk is olijfolie beroemd.. en veel winkels verkopen geschenken gemaakt van olijfhout. Ik zal je een geheim vertellen.. heel veel van wat voor olijfhout doorgaat, is eigenlijk Indonesisch teakhout.. hoewel ik zeker weet dat als je ernaar vraagt, ze je de ware bron zullen vertellen.

Een ding dat onbetwistbaar met Griekenland wordt geassocieerd, zijn de Egeïsche Zeesponzen. Dure maar de beste kwaliteit sponzen zijn te vinden in de Egeïsche Zee.
Ze vormen een perfect geschenk en zijn absoluut oude wijsheid... gebruikt door de oude Grieken en Romeinen gedurende meer dan 3000 jaar. Er is iets decadents aan jezelf inzepen met een echte zeespons, niets voelt hetzelfde. De laatste keer dat we op Kreta waren (4 jaar geleden) kocht Coco zeesponzen als cadeau voor haar familie in China en ze worden dagelijks gebruikt en nog steeds in gebruik..

We raakten bevriend met de, Nikos, de koning van de zeesponzen en zijn lieftallige vrouw uit Yorkshire.. vanuit een pakhuis en fabriek hoog op een heuvel met uitzicht op die blauwe Egeïsche zee, lieten ze ons de geheimen van sponzen zien. Ze zijn gekocht van zeesponsvissers en moeten worden schoongemaakt, gesorteerd, getrimd en gesorteerd. Vervolgens gelabeld verpakt, vaak vacuüm (om ruimte en verzendkosten te besparen) verpakt voordat ze over de hele wereld worden verzonden. Het verre oosten is een grote markt.

Uiteraard moeten we er zeker van zijn dat we duurzame sponzen van goede kwaliteit kopen. Interessant is dat de sponzen, als ze op de juiste manier worden geoogst, beter en sterker teruggroeien.. een beetje zoals het snoeien van een ligusterhaag. Een interessant ding is een spons, niet alleen al die oude wijsheid, maar ook een fascinerend wezen. Geen plant, maar ook niet bepaald een dier, ze hebben geen hart of hersenen, maar groeien als paddenstoelen. Heck er is veel te leren over sponzen. Hoe dan ook, ik denk dat we een deal hebben en dat we je vrij snel de beste sponzen van luxe kwaliteit kunnen aanbieden.

Het is Coco's eerste keer in Istanbul, en ik wil haar graag rondleiden, ze zal onze agent hier ontmoeten.. laten we eens kijken wat er gebeurt.
Volgende week een uitgebreid verslag.

Fijn weekend gewenst.
Groetjes.

David


Reacties

Populaire posts van deze blog

🌞 Thee en de koningin in Slowakije 🌞

Rondom AW- Help ons AUB..