🌍Mooncakes & Reflecties 🌍

 Groeten uit Yiwu op Maancakedag.

Het is Maancakedag (of het midden van het herfstfestival), een belangrijke feestdag in China. Dus ik heb eigenlijk een vrije dag. Vreemd weer... het zou nu herfst moeten zijn, en als ik hier op dit moment van het jaar ben, kan het behoorlijk koel zijn, tijd voor een jas. Maar vandaag is het 33 graden Celsius en erg vochtig... Mijn telefoon vertelt me dat dit een recordhoge temperatuur is voor Yiwu op dit moment. Het is weer om shorts en slippers te dragen.

De hele week zijn prachtig verpakte dozen maancakes bij ons appartement of kantoor afgeleverd. Het is een traditie, je stuurt al je goede klanten een maancake-geschenk.


Dat zou geweldig zijn - behalve a) we hebben er te veel om op te eten, b) het is niet gemakkelijk om ze opnieuw cadeau te doen omdat iedereen er al te veel heeft, en c) ik kan die zware maancakes echt niet eten.. Ik vind ze echt niet lekker. Maar blijkbaar zit er oude wijsheid in.. Lang geleden, tijdens de Tang-dynastie, werd er een opstand gepland tegen de heersende Mongolen. Om hun revolutionaire plannen te communiceren, bedachten de lokale Chinezen een slim idee: ze verstopten geheime boodschappen in maancakes. Deze berichten hielpen hen hun inspanningen te coördineren zonder de Mongoolse heersers te alarmeren. Later kwam het festival ook ter ere van de legende van Chang'e, de Maangodin die op de maan woont.

Dat is alles wat je hoeft te weten over maancakes.. vorige week vertelde ik je over mijn aankomst in China en dat de enorme groothandelsmarkt tegenwoordig een beetje rustig is.. als je het gemist hebt, kun je  hier bijpraten.

Deze week waren Coco en ik ontzettend druk, heen en weer rennend tussen onze leveranciers, enkele producten toevoegend aan onze bestaande assortimenten en ook een paar nieuwe ontdekkend. Ik vertelde je hoe triest en uitgeput de markt leek, maar sindsdien hebben we ontdekt dat andere delen van Yiwu eigenlijk behoorlijk druk zijn. Er is een gebied dat gespecialiseerd is in sieradencomponenten... ik heb geen idee wat veel van de winkels eigenlijk doen... je gaat erheen en ziet kleine onderdelen, gebruikt in weet ik veel wat... en mensen die sorteren, inpakken, online verkopen zittend op de grond, live praten met een ver verwijderd publiek... deze spullen kunnen per vliegtuig worden verzonden, dus er zijn weinig handelsbelemmeringen. Ik denk dat ze voornamelijk onderling handelen en dat de hele wereld zijn kleine dingetjes in Yiwu koopt.

Veel showrooms zijn online streaminglocaties geworden, waar ze hun producten virtueel verkopen via de Chinese versie van TikTok. Zo vindingrijk als altijd vinden kleine Chinese ondernemers altijd wel een manier om te blijven handelen en zich aan te passen aan de veranderende tijden.Coco is een gepassioneerde sieradenontwerper en begrijpt deze markt goed. Ze maakt vaak sieraden voor vrienden en familie. Enkele van haar ontwerpen hebben hun weg gevonden naar AW-producten...

Sommige producenten hebben hun showrooms in Yiwu helemaal opgegeven en verkopen alleen nog online. We bezochten een leverancier in een nabijgelegen stad die backflow wierookbranders maakt. De eigenares liet ons haar showroom zien, opgezet als een soort tv-studio. Interessant genoeg dalen de prijzen. Ze heeft ons nieuwe offertes gestuurd, met scherpe prijzen die we aan jou zullen doorgeven zodra de voorraad binnenkomt. Uit eerdere verkopen kan ik zien dat de eenvoudige klassieke ontwerpen het beste verkopen, dus we hebben een paar van deze ontwerpen gekozen om aan ons assortiment toe te voegen.


Een heel aardige dame vertelde ons over een dorpje in de heuvels vlakbij dat een lokale bezienswaardigheid is.

Omdat het weer zo mooi was en we ons werk voor de dag hadden gedaan, besloten we om op ontdekkingstocht te gaan. Dit dorp stond op de kaart als een toeristisch vijfsterrenresort, de weg ernaartoe gemarkeerd door veelkleurige lijnen in het midden van de weg. Ik hou niet van dit centraal georganiseerde toerisme, waar een onzichtbare ambtenaar beslist welk gebied de moeite van het toerisme waard is. We vonden het dorp, een bord zei Welkom in Tongyu Village. Een prachtige plek omringd door bergen met een mooi vijvertje op het centrale plein, maar het leek verlaten, bijna een spookstad. Er was geen restaurant open, niet veel te doen. Een oude man vertelde ons dat er boven op de heuvel een tempel en een lokaal restaurant waren. We stopten voor de lunch en het eten was eigenlijk best lekker. Na een tijdje kwamen er een paar lokale klanten en het was best gezellig. We hoorden dat in de buurt een stuwmeer was dat je kon beklimmen.


We zagen geen andere ziel, er waren 108 treden te beklimmen en bovenaan was de plek absoluut vredig en ongerept, alleen het geluid van krekels in de bomen. Het is ons tienjarig huwelijksjubileum en deze plek, bijna per ongeluk gevonden, is een perfecte plek om te zijn en te reflecteren.

Oké, het is bijna oktober... de dingen zijn in beweging, zoveel voorraad is aangekomen dat onze magazijnen uitpuilen... het plan (geloof ik) komt samen. Als je deze nieuwsbrief hebt gevolgd, weet je hoe hard we hebben gewerkt om je het allerbeste in cadeauartikelen te bieden. Niet alleen uit China, maar ook uit India, Nepal en Indonesië (en meer). Plus veel nieuwe producten uit onze Aromatics-fabriek in Yorkshire... Ik denk echt dat we dit kerstseizoen de beste assortimenten hebben die we ooit hebben gehad. Aan het einde van de dag (zoals ik blijf herhalen) gaat het voor 90% om het product... Als je authentieke producten wilt, is AW deze seizoen en daarna je beste bron.

Bekijk onze nieuwe kerstgeurlijn voor 2023. De zorg en liefde die in het creëren van deze  geuren zijn gestoken, waren legendarisch.

Pas goed op jezelf, heb een fijn weekend, let op die volle maan.

Meer nieuws volgende week.

David


Reacties

Populaire posts van deze blog

🌞 Thee en de koningin in Slowakije 🌞

Van Kreta tot Istanbul

Rondom AW- Help ons AUB..